De beste plekken om te klimmen in de Cevennen: rotsen en bergen

8 april 2023
De beste plekken om te klimmen in de Cevennen: rotsen en bergen

De Cevennen, gelegen in het zuiden van Frankrijk, is een adembenemend natuurgebied dat deel uitmaakt van het Centraal Massief. Deze prachtige regio biedt een scala aan buitenactiviteiten, waaronder wandelen, fietsen en kajakken. Een van de meest populaire activiteiten in de Cevennen is echter het klimmen van de indrukwekkende rotsen en bergen. In dit blogartikel verkennen we enkele van de beste plekken om te klimmen in de Cevennen, zowel voor beginners als voor ervaren klimmers.

Thaurac: Een klimparadijs voor alle niveaus

Thaurac, gelegen in het hart van de Cevennen, staat bekend om zijn indrukwekkende kalkstenen kliffen en is een van de populairste klimgebieden in de regio. Met meer dan 250 routes, variërend in moeilijkheidsgraad van 3 tot 8b, biedt Thaurac klimmogelijkheden voor zowel beginners als ervaren klimmers. De meeste routes zijn sportklimroutes, wat betekent dat ze goed zijn uitgerust met vaste haken en ankers, waardoor ze veilig en toegankelijk zijn voor klimmers van alle niveaus.

Een van de meest populaire sectoren in Thaurac is "Les Ecureuils", met 45 routes variërend van 4a tot 7c+. Dit gebied is vooral populair onder gezinnen en beginners vanwege de gemakkelijke toegang en de lagere moeilijkheidsgraden. Voor de meer gevorderde klimmers biedt "La Grotte" een uitdagende verzameling routes tot 8b, inclusief enkele overhangende routes die kracht en techniek vereisen.

De kliffen van Hortus: Een spectaculair uitzicht op de Cevennen

Aan de voet van de berg Hortus ligt een ander klimgebied dat zowel schoonheid als uitdaging biedt. De kliffen van Hortus zijn voornamelijk kalksteen en bieden meer dan 100 routes met een breed scala aan moeilijkheidsgraden. De meeste routes zijn verticaal of licht overhangend en vereisen een goede techniek en uithoudingsvermogen.

Een van de meest populaire sectoren in Hortus is "La Baume", dat een spectaculair uitzicht op de Cevennen biedt. De routes variëren van 5a tot 7b+ en zijn over het algemeen goed uitgerust met vaste haken en ankers. Een andere sector, "Le Grand Diedre", biedt meer uitdagende routes tot 8a en is populair bij ervaren klimmers op zoek naar een uitdaging.

Mont Lozère: Een alpiene omgeving voor bergbeklimmers

Voor degenen die op zoek zijn naar een meer alpiene klimervaring, biedt Mont Lozère een prachtige omgeving voor bergbeklimmen. Deze granieten berg, die deel uitmaakt van het Nationaal Park Cevennen, bereikt een hoogte van 1.699 meter en is de hoogste berg in de regio. Mont Lozère is vooral populair onder bergbeklimmers vanwege de verscheidenheid aan routes en de prachtige omgeving.

Een van de meest bekende routes op Mont Lozère is "Le Pic Cassini", een uitdagende route die begint bij de Col de Finiels en langs de westelijke helling van de berg loopt. Deze route heeft een moeilijkheidsgraad van PD+ (peu difficile) en vereist enige ervaring met bergbeklimmen en navigatie.

Les Gorges du Tarn: Een paradijs voor kalksteen klimmen

De Gorges du Tarn, gelegen aan de westelijke rand van de Cevennen, is een van de meest indrukwekkende kloven van Frankrijk en een waar paradijs voor liefhebbers van kalksteen klimmen. De steile, indrukwekkende kliffen bieden honderden routes, variërend van 5a tot 8c+, waardoor klimmers van alle niveaus kunnen genieten van de spectaculaire omgeving.

Een van de meest populaire sectoren in de Gorges du Tarn is "Cirque des Baumes", bekend om zijn indrukwekkende kalkstenen bogen en talrijke routes tot 7c. Dit gebied is bijzonder geschikt voor klimmers met een goede techniek, aangezien de routes vaak kleine grepen en technische passages bevatten.

De Cevennen bieden een schat aan klimmogelijkheden voor liefhebbers van deze opwindende sport. Of je nu een beginner bent die op zoek is naar een toegankelijke klimervaring of een ervaren klimmer die op zoek is naar een uitdagende route, de Cevennen hebben voor elk wat wils. Dus pak je klimspullen en ontdek de beste plekken om te klimmen in dit prachtige deel van Frankrijk!