De beste plekken om te wandelen met een hond in de Cevennen: Wandelen met je trouwe viervoeter

4 juli 2023
De beste plekken om te wandelen met een hond in de Cevennen: Wandelen met je trouwe viervoeter

De Cevennen is een prachtig gebied in het zuiden van Frankrijk, dat zich uitstrekt over de departementen Lozère, Gard en Ardèche. Deze bergachtige streek is onderdeel van het Centraal Massief en is een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Wandelen met je hond is een perfecte manier om deze adembenemende omgeving te verkennen. In dit blogartikel delen we de beste plekken om te wandelen met je trouwe viervoeter in de Cevennen.

1. De Corniche des Cévennes

De Corniche des Cévennes is een prachtige panoramische route die zich uitstrekt over 65 kilometer tussen Florac en Saint-Jean-du-Gard. Deze route biedt tal van wandelpaden die geschikt zijn voor honden. Je kunt ervoor kiezen om de hele route af te leggen of slechts een deel ervan, afhankelijk van de tijd en energie die je ter beschikking hebt.

De paden langs de Corniche des Cévennes zijn goed onderhouden en bieden een verscheidenheid aan landschappen, van dichte bossen tot open vlaktes met adembenemende uitzichten op het omringende berglandschap. Er zijn ook verschillende beekjes en riviertjes waar je hond zich kan opfrissen tijdens de wandeling.

2. De Mont Lozère

De Mont Lozère is de hoogste berg in de Cevennen en is een populaire bestemming voor wandelaars van alle niveaus. Er zijn verschillende paden die naar de top van de berg leiden, waarvan sommige speciaal zijn aangewezen voor honden. Een van de meest populaire routes is de GR70, die ook wel bekend staat als de Stevenson-route, naar de beroemde schrijver Robert Louis Stevenson die deze route in 1878 met zijn ezel Modestine aflegde.

Deze route is ongeveer 20 kilometer lang en biedt een verscheidenheid aan landschappen, zoals dichte bossen, open weiden en prachtige uitzichten op de omliggende valleien. Langs de route zijn er diverse rustplaatsen en schuilhutten waar je samen met je hond kunt uitrusten en genieten van de natuur.

3. Het Nationaal Park Cévennes

Het Nationaal Park Cévennes is een beschermd natuurgebied dat zich uitstrekt over meer dan 900 vierkante kilometer en biedt tal van wandelpaden die geschikt zijn voor honden. Veel van deze paden zijn bewegwijzerd en variëren in moeilijkheidsgraad, waardoor ze geschikt zijn voor zowel beginnende als ervaren wandelaars.

Enkele van de meest populaire wandelroutes in het park zijn de GR60, GR61 en GR67, die je door prachtige landschappen zoals dichte kastanjebossen, steile hellingen en schilderachtige dorpjes leiden. Onderweg zijn er verschillende picknickplaatsen en rustpunten waar je even kunt pauzeren met je trouwe viervoeter.

4. De Gorges du Tarn

De Gorges du Tarn is een indrukwekkende kloof die zich uitstrekt over meer dan 50 kilometer tussen de Causse Méjean en de Causse de Sauveterre. De kloof is uitgesleten door de rivier de Tarn en biedt een spectaculair landschap dat perfect is voor wandelavonturen met je hond.

Er zijn verschillende wandelroutes die de kloof doorkruisen, waarvan sommige langs de rivier de Tarn lopen en anderen door de omliggende heuvels en bossen. Deze paden zijn meestal goed onderhouden en bieden voldoende schaduw en waterbronnen voor je hond. Enkele populaire routes in dit gebied zijn de GR6 en GR7, die beide prachtige uitzichten op de kloof en de omliggende bergen bieden.

5. De Cirque de Navacelles

De Cirque de Navacelles is een indrukwekkende natuurlijke formatie die is ontstaan door erosie van kalksteenplateaus. Dit spectaculaire landschap is een UNESCO Werelderfgoedlocatie en biedt verschillende wandelpaden die ideaal zijn voor honden.

Een van de meest populaire routes is de PR9, die je rond de Cirque de Navacelles leidt en prachtige uitzichten biedt op de omliggende kalkstenen kliffen en het groene landschap. Deze route is ongeveer 12 kilometer lang en is relatief eenvoudig, waardoor het geschikt is voor wandelaars van alle niveaus.

Tips voor wandelen met je hond in de Cevennen

Voordat je met je hond op pad gaat in de Cevennen, is het belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen:

De Cevennen is een adembenemend mooie regio die tal van mogelijkheden biedt voor onvergetelijke wandelavonturen met je trouwe viervoeter. Door de bovenstaande routes te verkennen en enkele voorzorgsmaatregelen te nemen, zul je zeker een geweldige tijd hebben terwijl je de natuurlijke schoonheid van dit unieke gebied ontdekt.