De Cevennen per kano: peddel door de mooiste rivieren

19 april 2023
De Cevennen per kano: peddel door de mooiste rivieren

De Cevennen, een adembenemend berggebied in het zuiden van Frankrijk, is een paradijs voor liefhebbers van natuur en avontuur. Terwijl je het ruige landschap van het Centraal Massief verkent, zul je worden getrakteerd op spectaculaire uitzichten, kronkelende rivieren en dichte bossen. Een van de beste manieren om de Cevennen te ontdekken en de prachtige natuurlijke omgeving ten volle te waarderen, is per kano. In dit artikel nemen we je mee op een avontuurlijke tocht door de mooiste rivieren van de Cevennen, die je met de kano kunt verkennen.

De Tarn: een spectaculaire kloof

De Tarn is een van de meest indrukwekkende rivieren in de Cevennen en staat bekend om de Tarnkloof, een van de grootste kloven in Europa. Deze kloof is ontstaan door het constante eroderen van het kalksteenplateau door de rivier, waardoor een spectaculair landschap is ontstaan met steile kliffen, smalle kloven en indrukwekkende rotspartijen. De Tarn is een uitstekende keuze voor een kanotocht, met zijn heldere water, stroomversnellingen en een overvloed aan wilde dieren.

Peddel door het hart van de Tarnkloof

Begin je kanotocht in het schilderachtige dorpje Sainte-Enimie, waar je een kano kunt huren en je avontuur kunt starten. Terwijl je de rivier af peddelt, zul je versteld staan van de enorme kliffen die de Tarnkloof omringen, evenals de vele grotten en natuurlijke bruggen die je onderweg tegenkomt.

Ontdek de pittoreske dorpjes

Naast de indrukwekkende natuurlijke schoonheid van de Tarn, biedt de rivier ook tal van schilderachtige dorpjes die je tijdens je kanotocht kunt verkennen. La Malène, Les Vignes en Le Rozier zijn slechts enkele van de charmante dorpjes die je tegenkomt, elk met hun eigen unieke karakter en historische bezienswaardigheden.

Kampeer aan de oevers van de rivier

Om je kanotocht nog avontuurlijker te maken, overweeg dan om te kamperen langs de oevers van de Tarn. Er zijn tal van kampeerterreinen en bivakzones langs de rivier, waar je kunt genieten van een nacht onder de sterren en de rustgevende geluiden van de natuur.

De Ardèche: een paradijs voor kanoërs

De Ardèche is een andere populaire rivier om te verkennen met de kano, vooral dankzij de beroemde Ardèche-kloof, die vaak wordt omschreven als de Grand Canyon van Europa. Met zijn turkooizen water, dramatische kliffen en uitdagende stroomversnellingen, is de Ardèche een waar paradijs voor kanoërs.

Peddel langs de beroemde Pont d'Arc

Begin je kanotocht bij Vallon-Pont-d'Arc, waar je kunt genieten van het uitzicht op de beroemde Pont d'Arc, een indrukwekkende natuurlijke boog die de rivier overspant. Van daaruit peddel je door de adembenemende Ardèche-kloof, waar je kunt genieten van de spectaculaire kliffen en grotten die deze rivier zo bijzonder maken.

Verken de Chauvet-grot

Een hoogtepunt van je kanotocht op de Ardèche is de mogelijkheid om de Chauvet-grot te bezoeken, een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen ter wereld. Deze grot staat bekend om zijn goed bewaarde prehistorische rotstekeningen van meer dan 30.000 jaar oud, waardoor het een unieke kans is om een glimp op te vangen van de vroege menselijke geschiedenis.

Waag je aan de stroomversnellingen

Voor de avontuurlijke kanoërs zijn er tal van uitdagende stroomversnellingen op de Ardèche, waaronder de beroemde Charlemagne-stroomversnelling. Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid op deze uitdagingen en wees altijd bewust van de waterstanden en weersomstandigheden.

De Hérault: een rustige en schilderachtige rivier

De Hérault is een rustigere en meer ontspannen rivier om per kano te verkennen, met zijn kalme wateren en weelderige groene landschap. Deze rivier is ideaal voor gezinnen en beginners, maar biedt nog steeds voldoende avontuur en ontdekking voor ervaren kanoërs.

Peddel door het groene landschap

Begin je kanotocht bij het dorpje Saint-Guilhem-le-Désert, een van de mooiste dorpen van Frankrijk, en peddel stroomafwaarts door het schilderachtige landschap van de Hérault-vallei. Onderweg zul je genieten van de rustige sfeer en het weelderige groen van de omgeving, evenals de vele vogels en andere dieren die je kunt spotten.

Verken de Grotte de Clamouse

Een andere hoogtepunt van je kanotocht op de Hérault is de mogelijkheid om de Grotte de Clamouse te bezoeken, een indrukwekkend ondergronds grottenstelsel met prachtige stalactieten en stalagmieten. Zorg ervoor dat je tijdens je tocht een bezoek brengt aan deze fascinerende natuurlijke attractie.

Ontspan op de zandstranden

Terwijl je de Hérault per kano verkent, zul je ook tal van mooie zandstranden tegenkomen waar je kunt stoppen en ontspannen. Profiteer van deze rustige plekjes om te zwemmen, te picknicken of gewoon te genieten van de zon en het uitzicht.

Kortom, de Cevennen bieden een schat aan mogelijkheden om de prachtige rivieren en het spectaculaire landschap per kano te verkennen. Of je nu op zoek bent naar een uitdagend avontuur op de Tarn, een schilderachtige tocht door de Ardèche-kloof, of een ontspannen peddel op de Hérault, er is een rivier en een route die perfect bij jou past. Dus pak je peddels, huur een kano en maak je klaar voor een onvergetelijke ervaring in de wildernis van de Cevennen.