De Cevennen per motor: mooie routes voor motorrijders

14 maart 2023
De Cevennen per motor: mooie routes voor motorrijders

De Cevennen, een prachtig natuurgebied in het zuiden van Frankrijk, is een waar paradijs voor motorrijders. Met zijn uitgestrekte bossen, diepe kloven, kronkelende rivieren en indrukwekkende bergketens, biedt deze streek een unieke mix van adembenemende landschappen en bochtige wegen. In dit blogbericht nemen we je mee op een ontdekkingstocht door enkele van de mooiste motorroutes die de Cevennen te bieden heeft. Zet je helm op, start je motor en geniet van de rit!

Route 1: De Corniche des Cévennes

De Corniche des Cévennes is een van de bekendste routes in de Cevennen en biedt een onvergetelijke rijervaring voor motorrijders. Deze panoramische route loopt tussen Florac in het westen en Saint-Jean-du-Gard in het oosten, en volgt de bergkammen van de Cévennes over een afstand van ongeveer 70 kilometer.

Begin je tocht in Florac, een pittoresk stadje gelegen aan de samenvloeiing van de rivieren Tarnon en Mimente. Rijd vervolgens in oostelijke richting en geniet van de adembenemende uitzichten op de beboste heuvels en diepe valleien. Onderweg kom je langs charmante dorpjes zoals Saint-Laurent-de-Trèves en Le Pompidou, waar je kunt stoppen voor een kop koffie of een smakelijk streekgerecht.

Naarmate je verder rijdt, kom je bij het hoogste punt van de route, de Col de Finiels, die op een hoogte van 1.547 meter boven zeeniveau ligt. Hier kun je genieten van een spectaculair panorama over de Cevennen en de Mont Lozère. Vervolg je weg naar het zuiden en passeer het nationale park van de Cevennen, een beschermd natuurgebied dat deel uitmaakt van het UNESCO Werelderfgoed.

De route eindigt in Saint-Jean-du-Gard, een historisch stadje met een rijke geschiedenis en een gezellige sfeer. Neem de tijd om de smalle straatjes en oude stenen huizen te verkennen, en mis vooral het Musée des Vallées Cévenoles niet, waar je meer te weten kunt komen over de lokale cultuur en tradities.

Route 2: De Gorges du Tarn en de Gorges de la Jonte

Een andere prachtige route voor motorrijders in de Cevennen is die door de Gorges du Tarn en de Gorges de la Jonte. Deze spectaculaire kloven zijn uitgesleten door de rivieren Tarn en Jonte en bieden een unieke combinatie van steile rotswanden, kristalhelder water en groene valleien.

Begin je tocht in het dorpje Sainte-Enimie, gelegen aan de oevers van de Tarn. Rijd vervolgens in westelijke richting langs de rivier en geniet van de indrukwekkende uitzichten op de kloof en de omliggende natuur. Onderweg kom je langs pittoreske dorpjes zoals La Malène en Les Vignes, waar je kunt stoppen voor een verfrissende duik in de rivier of een heerlijke Franse maaltijd.

Na het verkennen van de Gorges du Tarn, rijd je verder in zuidelijke richting naar de Gorges de la Jonte. Deze kleinere kloof is minstens zo indrukwekkend als zijn grotere buur en biedt een gevarieerd landschap van steile kliffen, groene plateaus en imposante rotsformaties.

Een hoogtepunt van deze route is het dorpje Le Rozier, gelegen op het kruispunt van de Tarn en de Jonte. Dit charmante dorp is de perfecte plek om te stoppen voor een pauze en te genieten van de lokale keuken of een wandeling langs de rivier.

Route 3: De Mont Aigoual en de Causses

De Mont Aigoual, met zijn 1.567 meter het hoogste punt van de Cevennen, is een must-see voor elke motorrijder die deze streek bezoekt. Deze indrukwekkende berg biedt niet alleen panoramische uitzichten, maar ook een uitdagende en bochtige route die je door het hart van de Cevennen voert.

Begin je tocht in het stadje Meyrueis, gelegen aan de voet van de Mont Aigoual. Rijd vervolgens in noordelijke richting en volg de kronkelende weg die je door het ruige landschap van de Causses (kalksteenplateaus) leidt. Onderweg kun je genieten van prachtige uitzichten op de omliggende valleien en diepe kloven, zoals de Gorges de la Dourbie.

Naarmate je dichter bij de top van de Mont Aigoual komt, verandert het landschap in een uitgestrekte, wilde hoogvlakte met heidevelden en rotsformaties. Eenmaal bovenop de berg kun je het historische weerstation bezoeken en genieten van een adembenemend panorama over de Cevennen en de Middellandse Zee.

Na de afdaling van de Mont Aigoual kun je je tocht voortzetten door de Causse Méjean en de Causse Noir, twee andere kalksteenplateaus die deel uitmaken van het UNESCO Werelderfgoed. Deze ongerepte gebieden bieden een unieke rijervaring met hun uitgestrekte, open landschappen en eindeloze vergezichten.


Of je nu een ervaren motorrijder bent of net begint met het ontdekken van de wereld op twee wielen, de Cevennen bieden een schat aan prachtige routes en adembenemende landschappen die je zullen betoveren. Trek eropuit, verken deze bijzondere streek en geniet van de ultieme vrijheid die motorrijden je biedt.