De Cevennen per trein: ontdek de bergen vanuit de trein

21 april 2023
De Cevennen per trein: ontdek de bergen vanuit de trein

De Cevennen, een prachtige streek en bergketen in het Centraal Massief in het zuiden van Frankrijk, biedt een schat aan adembenemende landschappen, rijke cultuur en geschiedenis. Een van de beste manieren om deze betoverende regio te verkennen, is door te reizen met de trein. In dit blogartikel nemen we je mee op een onvergetelijke reis door de Cevennen per trein, en ontdekken we de hoogtepunten die deze bergen te bieden hebben.

Het begin van je reis: stations en treinverbindingen

De reis door de Cevennen begint bij een van de vele stations in de regio. Enkele van de populairste zijn:

Zodra je op een van deze stations bent aangekomen, kun je je treinreis door de Cevennen beginnen.

De Cevenol: een schilderachtige treinreis door de Cevennen

De Cevenol is een regionale trein die je door het hart van de Cevennen voert, van Clermont-Ferrand naar Nîmes. Deze treinreis staat bekend om zijn panoramische uitzichten op de dramatische landschappen van de Cevennen en biedt de perfecte gelegenheid om de schoonheid van deze bergketen vanuit de trein te bewonderen.

Tijdens je reis met de Cevenol passeer je een reeks pittoreske dorpjes, zoals Langogne, La Bastide-Puylaurent en Villefort. Deze charmante dorpjes zijn perfect voor een korte tussenstop, waar je kunt genieten van de lokale cultuur en gastronomie.

Bovendien doorkruist de Cevenol het nationale park Cévennes, een beschermd natuurgebied dat de thuisbasis is van een grote verscheidenheid aan planten- en diersoorten. Tussen de panoramische uitzichten door, kun je dus genieten van de ongerepte natuur en misschien zelfs enkele zeldzame dieren spotten.

Train à vapeur des Cévennes: een historische stoomtreinreis

Een andere fascinerende manier om de Cevennen per trein te verkennen, is door aan boord te gaan van de Train à vapeur des Cévennes, een historische stoomtrein die je meeneemt op een nostalgische reis door deze betoverende bergen.

Deze stoomtrein vertrekt vanuit het station van Alès en rijdt langs de vallei van de Gardons-rivier, door prachtige landschappen en charmante dorpjes. Een hoogtepunt van deze treinreis is de passage over het indrukwekkende Viaduc de Chamborigaud, een 19e-eeuws bouwwerk dat een diepe kloof overspant.

Tijdens je reis met de Train à vapeur des Cévennes kun je genieten van een unieke ervaring, waarbij je de geschiedenis en techniek van stoomtreinen ontdekt. Bovendien zijn er tijdens de rit verschillende stops, waar je de gelegenheid krijgt om de lokale cultuur en gastronomie te proeven.

Treinreizen en wandelen: de perfecte combinatie

De Cevennen zijn een paradijs voor wandelaars, met talloze paden die door de bergen en valleien slingeren. Een van de beste manieren om deze regio te verkennen, is door treinreizen te combineren met wandelen.

Zowel de Cevenol als de Train à vapeur des Cévennes stoppen bij verschillende stations en haltes, waardoor je gemakkelijk een wandeling kunt beginnen of eindigen bij een van deze punten. Enkele populaire wandelroutes in de Cevennen zijn:

Door treinreizen te combineren met wandelen, kun je het beste van beide werelden ervaren: de ontspanning en het comfort van een treinreis, en de opwinding en avontuur van een wandeling door de prachtige Cevennen.

De Cevennen per trein ontdekken is een onvergetelijke ervaring die je niet mag missen. Of je nu kiest voor de schilderachtige Cevenol, de historische Train à vapeur des Cévennes, of een combinatie van treinreizen en wandelen, je zult gegarandeerd genieten van de adembenemende landschappen, rijke cultuur en geschiedenis van deze betoverende bergketen. Dus waar wacht je nog op? Plan je volgende treinreis naar de Cevennen en ontdek de magie van deze prachtige regio.