De gastronomie van de Cevennen: proef de lokale specialiteiten

25 januari 2023
De gastronomie van de Cevennen: proef de lokale specialiteiten

De Cevennen, gelegen in het zuiden van Frankrijk, is een streek met een rijke geschiedenis en adembenemende natuur. Maar wist je dat deze regio ook bekend staat om zijn verrukkelijke gastronomie? In dit blogartikel nemen we je mee op een culinaire reis door de Cevennen en laten we je kennismaken met enkele van de lokale specialiteiten die je absoluut moet proeven tijdens je bezoek aan deze prachtige streek.

Heerlijke kazen uit de Cevennen

Het plateau van de Cevennen is een waar paradijs voor liefhebbers van kaas. De regio biedt een breed scala aan kazen die zijn gemaakt van de melk van koeien, geiten en schapen die grazen op de weelderige groene weiden van het gebied. Enkele van de bekendste kazen uit de Cevennen zijn:

Cevennes-honing, een zoete traktatie

De Cevennen is een ideale plek voor bijen om honing te produceren, dankzij de overvloedige bloemen die groeien in de ongerepte natuur van het gebied. De honing uit de Cevennen staat bekend om zijn hoge kwaliteit en wordt geproduceerd in verschillende smaken, afhankelijk van de bloemen waar de bijen hun nectar verzamelen. Enkele van de meest populaire honingsoorten uit de regio zijn:

Vleeswaren en worsten uit de Cevennen

De Cevennen is een regio met een lange traditie van veehouderij en vleesproductie. De lokale vleeswaren en worsten zijn dan ook van uitstekende kwaliteit en worden op ambachtelijke wijze geproduceerd. Hier zijn enkele van de meest bekende vleesproducten uit de Cevennen:

Zoete lekkernijen uit de Cevennen

Natuurlijk kunnen we de zoete specialiteiten van de Cevennen niet vergeten. Er zijn tal van heerlijke desserts en gebakjes te vinden in de regio, waaronder:

Proef de lokale wijnen van de Cevennen

Om al deze heerlijke gerechten en producten te begeleiden, mag je de lokale wijnen van de Cevennen niet missen. De regio produceert zowel rode als witte wijnen, met druivensoorten zoals Grenache, Syrah, Carignan en Cinsault. Enkele bekende wijngebieden in de regio zijn de AOC Coteaux du Languedoc en de AOC Duché d'Uzès.


De gastronomie van de Cevennen is rijk en gevarieerd, met een breed scala aan lokale specialiteiten die je tijdens je bezoek kunt proeven. Of je nu een liefhebber bent van kaas, vlees, zoetigheden of wijn, er is voor elk wat wils in deze prachtige streek. Dus waar wacht je nog op? Plan je reis naar de Cevennen en ontdek zelf de smaken van deze unieke regio.