De mooiste fietsroutes in de Cevennen: ontdek de bergen op de fiets

14 juli 2023
De mooiste fietsroutes in de Cevennen: ontdek de bergen op de fiets

De Cevennen, een schitterende streek en bergketen gelegen in het Centraal Massief in het zuiden van Frankrijk, is een waar paradijs voor fietsliefhebbers. Met zijn schilderachtige dorpjes, adembenemende landschappen en goed onderhouden wegen biedt dit gebied een uitgebreid scala aan fietsroutes. In dit blogartikel ontdek je enkele van de mooiste fietsroutes in de Cevennen, geschikt voor zowel beginners als ervaren fietsers.

De Mont Aigoual beklimmen

Een van de meest iconische fietsroutes in de Cevennen is de beklimming van de Mont Aigoual. Met een hoogte van 1567 meter is dit de hoogste berg van de Cevennen en biedt het adembenemende uitzichten op de omgeving. De beklimming van de Mont Aigoual is een uitdagende maar zeer lonende ervaring voor degenen die de top bereiken.

Er zijn verschillende routes om de Mont Aigoual te beklimmen, maar de meest populaire en uitdagende is de route vanuit Le Vigan. Deze route, die ongeveer 28 kilometer lang is, brengt je langs schilderachtige dorpjes, dichte bossen en steile hellingen. Houd er rekening mee dat deze route behoorlijk uitdagend kan zijn, met een gemiddeld stijgingspercentage van 6%.

De Stevenson-route

De Stevenson-route, ook bekend als GR70, is een beroemde wandelroute in de Cevennen die de voetsporen volgt van de Schotse schrijver Robert Louis Stevenson tijdens zijn reis in 1878. Hoewel het voornamelijk een wandelroute is, kan deze route ook per fiets worden verkend, mits je een geschikte mountainbike hebt.

Deze 272 kilometer lange route loopt door prachtige landschappen, zoals de uitgestrekte bossen van de Mont Lozère en de diepe kloven van de Tarn. De route is redelijk uitdagend, met enkele steile beklimmingen en technische afdalingen. Het wordt aanbevolen om de route in etappes te verdelen, zodat je optimaal kunt genieten van de omgeving en de vele culturele en historische bezienswaardigheden langs de route.

Het Cevennen Nationaal Park

Het Cevennen Nationaal Park, opgericht in 1970, is een beschermd natuurgebied en biedt tal van fietsroutes die geschikt zijn voor zowel recreatieve fietsers als gevorderden. Een prachtige route om het park te verkennen, is de 75 kilometer lange route die begint in Florac en je meeneemt door het hart van de Cevennen.

Op deze route ontdek je de prachtige natuur van het Cevennen Nationaal Park, zoals de indrukwekkende granieten kliffen van de Causse Méjean en de diepe kloven van de Tarn en de Jonte. Onderweg passeer je ook pittoreske dorpjes zoals Meyrueis, waar je kunt genieten van de lokale gastronomie en cultuur.

De Corniche des Cévennes

De Corniche des Cévennes is een panoramische route die de Cevennen doorkruist en een must-see is voor fietsers die op zoek zijn naar adembenemende uitzichten en historische bezienswaardigheden. Deze 65 kilometer lange route volgt de bergrug tussen de valleien van de Gardon en de Tarn, met prachtige uitzichten op de omliggende bergen en valleien.

De route begint in het charmante dorpje Saint-Jean-du-Gard en eindigt in Florac, waarbij je onderweg een aantal indrukwekkende bezienswaardigheden passeert, zoals het Château de Saint-Laurent-les-Bains en de ruïnes van het oude Cevennen-spoorwegnet. Deze route is geschikt voor fietsers van alle niveaus, met een gematigd stijgingspercentage en goed onderhouden wegen.

De vallei van de Gardon

Voor een ontspannen fietstocht die je langs enkele van de mooiste rivieren en dorpjes van de Cevennen voert, is de vallei van de Gardon een perfecte keuze. Deze 40 kilometer lange route loopt langs de oevers van de Gardon en biedt een prachtig uitzicht op de omliggende bergen en bossen.

De route begint in het dorpje Anduze, waar je kunt genieten van de lokale markt en de beroemde Bambouseraie, een bamboetuin met meer dan 150 soorten bamboe. Van hieruit volg je de rivier de Gardon en passeer je pittoreske dorpjes zoals Saint-Jean-du-Gard en Lasalle, voordat je de route eindigt in het charmante dorpje Saint-Hippolyte-du-Fort.

De Cevennen bieden een schat aan fietsroutes voor zowel beginnende als gevorderde fietsers. Of je nu de uitdagende beklimming van de Mont Aigoual wilt aangaan, de beroemde Stevenson-route wilt volgen of de schilderachtige rivieren en dorpjes van de vallei van de Gardon wilt ontdekken, er is voor elk wat wils in deze prachtige regio. Dus pak je fiets en ga op avontuur in de adembenemende bergen en valleien van de Cevennen!