De mooiste kloven in de Cevennen: indrukwekkende natuurverschijnselen

24 juni 2023
De mooiste kloven in de Cevennen: indrukwekkende natuurverschijnselen

De Cevennen, een prachtig bergachtig gebied in het zuiden van Frankrijk, is de thuisbasis van enkele van de meest spectaculaire kloven in Europa. Deze indrukwekkende natuurverschijnselen zijn het resultaat van miljoenen jaren van erosie en geologische processen. In dit artikel nemen we je mee op een ontdekkingstocht door enkele van de mooiste kloven in de Cevennen en geven we je tips voor het verkennen van deze adembenemende landschappen.

1. Gorges du Tarn

De Gorges du Tarn is een van de bekendste en meest bezochte kloven in de Cevennen. Het is een indrukwekkende kloof die zich uitstrekt over 53 kilometer tussen de dorpen Quézac en Le Rozier, en bereikt dieptes van maar liefst 500 meter. De kloof is uitgesleten door de rivier de Tarn, die zijn weg baant door het indrukwekkende kalkstenen landschap.

Tijdens een bezoek aan de Gorges du Tarn kun je genieten van tal van activiteiten, zoals wandelen, kajakken, kanoën en rotsklimmen. Enkele populaire wandelroutes zijn de Sentier des Gorges du Tarn en de GR70, beter bekend als het Stevenson-pad. Voor de avonturiers is er de mogelijkheid om via ferrata te proberen, een spannende manier om de kliffen te beklimmen met behulp van stalen kabels en ladders.

2. Gorges de la Jonte

De Gorges de la Jonte is een minder bekende maar even indrukwekkende kloof in de Cevennen. Gelegen ten zuiden van de Gorges du Tarn, strekt deze kloof zich uit over 34 kilometer en bereikt dieptes tot 400 meter. De rivier de Jonte heeft het landschap uitgesleten, waardoor een schilderachtige vallei is ontstaan met adembenemende kliffen en rotswanden.

De Gorges de la Jonte is een paradijs voor natuurliefhebbers en biedt uitstekende mogelijkheden om te wandelen, vogels te spotten en te genieten van het rijke plantenleven. Een van de meest bijzondere bewoners van de kloof is de vale gier, die je kunt bewonderen vanaf het uitkijkpunt Belvédère des Vautours. Vergeet ook niet om de charmante dorpjes Meyrueis en Le Rozier te bezoeken, die elk hun eigen unieke karakter en sfeer hebben.

3. Gorges du Gardon

De Gorges du Gardon, gelegen in de buurt van de stad Uzès, zijn een prachtig voorbeeld van de verborgen schatten die de Cevennen te bieden hebben. Deze kloof strekt zich uit over 30 kilometer en is uitgesleten door de rivier de Gardon. Hoewel minder diep dan de Gorges du Tarn en de Gorges de la Jonte, biedt de Gorges du Gardon een intiemer en rustiger landschap om te verkennen.

Wandelaars zullen genieten van de vele paden die door de kloof lopen, waaronder de GR6 en de GR63. Een van de hoogtepunten van een bezoek aan de Gorges du Gardon is het beklimmen van de heuvels om het beroemde Pont du Gard te zien, een indrukwekkend Romeins aquaduct dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Kajakken en kanoën zijn ook populaire activiteiten in de Gorges du Gardon, en er zijn verschillende verhuurbedrijven in de omgeving om je te voorzien van de nodige uitrusting.

4. Gorges de l'Ardèche

Hoewel technisch gezien net buiten de grenzen van de Cevennen liggen, zijn de Gorges de l'Ardèche absoluut een bezoek waard. Deze spectaculaire kloof strekt zich uit over maar liefst 30 kilometer, met dieptes tot 300 meter. De kloof wordt gekenmerkt door zijn dramatische kalkstenen kliffen en turkooizen wateren, waardoor het een favoriete bestemming is voor zowel avonturiers als natuurliefhebbers.

Kajakken en kanoën zijn de populairste activiteiten in de Gorges de l'Ardèche, en je kunt kiezen uit verschillende routes van verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden. Wandelen is ook een uitstekende manier om de kloof te verkennen, met paden zoals de GR4 en de Sentier des Gorges de l'Ardèche. Vergeet niet om een bezoek te brengen aan de Grotte Chauvet 2, een replica van een prehistorische grot met enkele van de oudste bekende rotstekeningen ter wereld.

De Cevennen zijn een waar paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers, met zijn indrukwekkende kloven die enkele van de meest spectaculaire landschappen van Frankrijk bieden. Of je nu een ervaren wandelaar bent, een fanatieke kajakker of gewoon op zoek bent naar een rustige en schilderachtige plek om te ontspannen, er is voor elk wat wils in de prachtige kloven van de Cevennen.